Sørover til kulden - New Zealand på langs

Så nådde jeg endelig Bluff, New Zealand og Stirling Point, og dermed den sørligste byen i New Zealand, og så langt som det er mulig å komme unna Norge og fortsatt være i en sivilisert by. Vel, nesten, siden andre siden av kloden for 46 grader sør, 168 grader øst ligger et sted nord-nordøst for Porto, i Biskaya-bukta utenfor Nantes i Frankrike. Hvilket bare sier noe om hvor heldige kongeriket der heime er: Fælt langt nord, og langt varmere enn breddegradende skulle tilsi - takket være golf-strømmen som er naturen sin måte å si at Nord-Europa er litt digg, liksom. Til gjengjeld er det tendenser til bikkjekaldt her nede i sør, med nattetemperaturer ned i et par grader. Og en frisk bris fra sørpolen fryser all bar hud til en lett gråblek farge. Herrrlig...

I likhet med Nordkapp i Norge er strengt tatt ikke Stirling Point, Bluff, det egentlige ekstrempunktet. Det sørligste punktet i New Zealand heter Slope Point, og ligger et par mil østover. Det ligger også i et fuglereservat og er stengt nå for tilgang på grunn av hekkeperioden mellom september og november. Og siden vi er på en forholdsvis stor øy, så må det skytes inn at det er øyer lenger sør, naturreservatøya Stewart Island er det største. 

Andre observasjoner er at det er 4800 kilometer til Sørpolen herfra, mens det er 5133 kilometer til Ekvator. Når vi veit at det er 1401 kilometer til det nordligste punktet Cape Reinga på Nordøya her i New Zealand, kan vi slutte at New Zealand ligger midt i mellom nord og sør. Og 300 kilometer nord for Bluff er omtrent ved Shag Point. Ikke verst til å være på midten...

Nå har jeg også fullført å reise hele kiwi-land på langs. I 2001 gikk reisen fra Auckland via Hamilton og Gibson til Wellington med ferge til Sørøya. Derfra med bil sør til Christchurch. I august i år kom jeg meg fra Auckland nord til Cape Reinga. Og de siste fire dagene har brakt meg sør fra Christchurch. Og la meg legge til, New Zealand er antagelig et av de enkleste landene å ferdes i langsetter veiene etter innfallsmetoden. Spesielt siden overnattingsstedene holder en høy standard til en rimelig pris. Veimessig er nok sambandsstatene fortsatt bedre, men overnatting med standarden her er ekstremt dyrt der over.

Dere som har fulgt meg på facebook, har sett at jeg har publisert noen korte bildeobservasjoner der. Dere som ikke bruker facebook, kan sjekke ut denne bildehistorien her. Det skal ikke være nødvendig å åpne en facebook-konto for å se denne serien.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Bjørneboe-året 2020

18 kjente og 2 mindre ikoniske foto. Og kameraene som ble brukt

Hvordan overleve en interkontinental flyreise i turistklasse?