Kiwi - Hva er i et navn?

Ikke så rent lite når det kommer til antagelig verdens mest sære nasjonalsymbol. Kiwi er et ord med en masse betydninger, og ikke bare kiwifrukten som er bæret til kiwitreet. New Zealanderne kaller seg selv det, og omtaler landet som kiwi-land.Opphavet er Kiwi-fuglen, som bare finnes i New Zealand. Den er den siste resten av det som opprinnelig var kjempestrutsen Moa.


Kiwi er også det uformelle navnet til valutaen New Zealand Dollar. Kiwi-designet går igjen overalt, sammen med sølvbregna (nasjonalplanten) og maori-symbolene for verden (sirkelen) og New Zealand (kroken, som gudene fisket New Zealand opp av havet med).


Kiwi FM er en lokalradiokjede, og merket for kiwi-produkter som er produsert og/eller designet i New Zealand. The Kiwis er oppnavnet på det nasjonale rugbylaget All Blacks, rugby er nasjonalidretten her nede. Spillerne ser ut som noe man har grovteljet ut av to meter hardtre i kvadrat rundt en meter dyp, med bare en røff ide av hvordan "Homo Sapiens Sapiens" skal se ut. En særskilt oppmerksomhet er lagt til et spektakulært utvalg og varianter av knekte neser.

I tillegg er kiwi selvsagt skopussemiddel, en hest, en norsk billigkolonialkjede, og diverse figurer i pop-kulturen. Og en masse bedriftsnavn i New Zealand, sjølsagt. 

Kiwi, fuggelen altså, er forøvrig noe av det rareste jeg har sett. Har ikke sett dem på denne turen, men opplevde dem for noen år siden under en kveldsekskursjon ut i en skogspark. Plutselig krasler det i løvet, og dette lange nebbet med følefjær og følgende pæreformet kropp og kjempeklør snuser rundt beina dine. Helt uaffisert av hva vi er (FI!), da vi (eller skoa) ikke er noe spiselig snuser den bare videre. En gjennomgang av fysikken til kiwien viser at hunnen får omtrent hele kroppen fyllt av det pæreformete egget de legger. Og etter at hun har lagt det, gir hun fullstendig blanke og overlater til hannen å ruge ut og ale opp kylingene. 94 prosent av alle kyllinger spises av katter, oppossumer og andre rovdyr før de når voksen alder.

Skille predatorer fra fugler er den preferte metoden å verne fuglelivet her. Dette innebærer flytting av truete fugler til øyer hvor alle pattedyr unntatt flaggermus utryddes. Og i Fiordland er det dugneder av friluftsfolk som setter ut og tømmer feller som skal utrydde oter, mår, oppossumer , rotter - og ville katter. 

Her på radioen *) kom en plateprater inn på å  sammenlignet kiwi-hønene med kiwi-kvinnene, og avsluttet sammenligningen med spørsmålet "Hvordan holder vi (menn) ut?" Svaret "Because we are stubborn. And, to be honest, a bit scared"! **)



*) Det er elendig radiodekning her, eller, jeg har en elendig radio i leiebilen, men det som kommer gjennom er bra radio.
**) Kjenner igjen hvordan det føles. Prøv en trønder...

Bildene her er hentet fra Wikimedia. De er lisensiert CCA-SA, det første tilhører NZ Dep of conservaion, det andre er fotografert av André Karwath aka Aka.

Kommentarer

  1. New Zealand har sett problemet - kan brygge til å bli cirkus i Norge også:
    http://www.aftenposten.no/dyr/article3291454.ece
    :-Dag-Rune

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Bjørneboe-året 2020

18 kjente og 2 mindre ikoniske foto. Og kameraene som ble brukt

Hvordan overleve en interkontinental flyreise i turistklasse?